Kees Heemskerk vergroot het plezier van mensen om in Hellevoetsluis te wonen of op te bezoek komen, door te werken aan Toerisme en Recreatie. 

Wat doe ik?

“Mijn werkzaamheden hebben te maken met de vraag: Wat zou jij willen doen in je vrije tijd? Dat antwoord vertaal ik in wat dat betekent voor de gemeente. In Hellevoetsluis hebben we natuur, strand, duinen en onze historie als stad aan het Haringvliet. Zo kun je mooie natuurgebieden toegankelijk maken om te fietsen. Of een ondernemer of anderen in de gelegenheid stellen een initiatief te kunnen nemen om een restaurant te beginnen of een hotel, of zelfs een haven. Ook richten we ons op het verleiden van de bezoeker om naar ons toe te komen of een langere tijd te blijven voor een weekendje of vakantie. Soms zijn de werkzaamheden op kleine schaal, bijvoorbeeld samen met de buurgemeente een ruiterpad aanleggen. Soms op een grotere schaal, zoals het verbeteren van de vaarverbindingen op het Haringvliet of te kijken of we samen met de Biesbosch met het Haringvliet kunnen uitgroeien naar een Nationaal Park. Ik vind het wel belangrijk om doelstellingen te formuleren. Bijvoorbeeld: hoeveel toeristen of hoeveel arbeidsplaatsen levert het op?"

“Ruimte bieden aan inwoners en bezoekers van Hellevoetsluis om te ontspannen en genieten. Dat is mooi werk!”

Met wie doe ik dat?

“Belangrijk is wat het bestuur van de stad als ambitie heeft. Het contact met de wethouder is voor mij essentieel. De wethouder vertegenwoordigt de gemeente ook in de samenwerking met andere organisaties, zoals de andere gemeenten op Voorne-Putten, de Provincie Zuid-Holland en in de regio. Ik ondersteun daarin. Ik overleg ook met ondernemers en organisaties die zich met Toerisme en Recreatie bezighouden, zoals de Marketingorganisatie OPVoorne Putten en niet in de laatste plaats de collega’s bij andere gemeenten in de regio.”

Voor wie doe ik dat?

“Voor iedereen zou je kunnen zeggen. Er is in een gemeente letterlijk ruimte nodig voor mensen om te ontspannen. Hier in Hellevoetsluis kunnen we dat bieden aan inwoners, maar door de bijzondere omgeving ook aan toeristen!”

Wat is er mooi aan dit werk?

“De diversiteit is groot. Het gaat er uiteindelijk om wat het gedrag van mensen beïnvloedt om hier prettig te wonen of het gebied te bezoeken. Dat betekent dat je met vele organisaties, instellingen, belangengroeperingen, ondernemers en collega’s te maken hebt. Dat is leuk, spannend, soms teleurstellend, maar altijd met resultaat. De variatie ligt van Reddingsbrigade tot het Ministerie van Financiën en van Metropoolregio Rotterdam – Den Haag tot een plaatselijke camping. De inhoud kan ook sterk uiteen liggen. Bijvoorbeeld: het landschap is belangrijk voor onze bezoekers. Daarmee is het plaatsen van windmolens een interessant onderwerp. Zo ook onze bereikbaarheid. Als je wenst dat toeristen het gebied bezoeken, dan moet je er ook kunnen komen…… Het betekent dus ook dat je anderen nodig hebt. Het is een job met veel uitdagingen, contacten en bewegingsruimte. Weliswaar in veel gevallen samen met anderen, weliswaar met een doel, maar ik heb veel vrijheid in wat ik doe en onderneem. Collega’s met passie en een mening kunnen we overigens goed gebruiken!”

Wat is er mooi aan deze plek?

“Het is een geweldige fijne woonomgeving, de wind door je haren, de regen in je smoel, lekker naar buiten en genieten!”